Project 'Elmer'

22-04-2018

Habari za mchana - Goedemiddag

Het 'Elmer-project'

De voorbije twee weken werkten we ons tweede project uit. Ons project werd uitgevoerd in de jongste graad: 'pre-primary'. In deze klas zitten kinderen met de leeftijd van 3 tot 5 jaar. De kinderen in de klas krijgen iedere dag les van 8 u 15 tot en met 16 u 00. De lessen zien er als volgt uit:

Zoals je kan lezen, hebben de jonge kinderen veel lessen na elkaar met weinig vrije momenten tussenin. Ook krijgen ze nooit een les 'art'. De lessen worden altijd gegeven aan het bord. De kinderen herhalen steeds wat de leerkracht zegt. Ze leren al op jonge leeftijd lezen, schrijven en rekenen. Het leslokaal waar de kinderen les krijgen is ook donker met weinig kleur.

Met ons project hadden we graag hen getoond hoe men op een spelenderwijze, interactieve manier ook kan lesgeven. We deden dit in het thema van 'Elmer'. Elmer is een kleurrijke olifant. Hij leeft in de jungle en heeft veel dierenvrienden zoals een giraf, aap, slang, zebra... . Samen kregen we het idee om de 'pre-primary class' om te toveren naar een 'Elmer-klas'. Zo krijgt de klas wat meer kleur en is dit ook perfect gericht naar deze doelgroep. Voor de vakantie begonnen we met het schilderen van de klas. We schilderden de grootste klas, waar voormalig de 7de graad zat. Omdat de 'pre-primary class' ook een klas is van meer dan 20 leerlingen, was het beter om ze meteen te verhuizen naar de grootste klas. Zo wisselden deze klassen met elkaar. Ik hield me bezig met Elmer te schilderen, Delphine deed de slang en Eva de aap en de giraf. De 7de graad mocht ons ook helpen. Het eindresultaat mocht er zijn! We waren heel fier en na de vakantie gingen we de klassen verhuizen en inhuldigen. (4.2. samenwerken en netwerken met collega's en 7. De leerkracht als lid van een schoolteam)

De maandag na de vakantie was het dan zover. Op die dag waren mijn broer en mijn mama ook op de school aanwezig. Zo droegen we de tafels en de stoelen van de ene klas naar de andere, schreven we 'welkom' op het bord en hingen we een lint aan de deur die een kleuter mocht doorknippen. De kinderen waren heel blij met hun nieuwe klas. Direct daarna begonnen we al met het verhaal voor te lezen van 'Elmer'. Zo leerden de kinderen 'Elmer' kennen en wisten ze ook meteen waarom we hem en zijn vrienden hadden geschilderd op de muur. Na het vertellen van het verhaal gingen we naar buiten. We zongen liedjes in thema 'dieren': 'And the crocodile', 'Elephant Elephant'... . We maakten ook een lange olifantenslinger en zo was de eerste dag van ons project al voorbij. Tijdens deze activiteiten werkten we aan luisteren naar een verhaal, liedjes meezingen en plezier beleven. (1. De leerkracht als begeleider in leer- en ontwikkelingsprocessen)

De tweede dag gaven we de kinderen een blad met allemaal 'hokjes'. De kinderen mochten zo elk hokje in een andere kleur kleuren. We werkten hier aan de fijne motoriek en kleuren herkennen. Nadat de meeste 'hokjes' werden ingekleurd mochten de kinderen hun blad aan mij geven. Ik tekende er een olifant op. Zo kwam de kleurrijke 'Elmer' tevoorschijn. (4.1. zelfstandig functioneren)

Op de derde dag gingen we te werk in drie groepen: de jongste groep (3-jarigen), de middelste groep (4-jarigen) en de oudste groep (5-jarigen). We maakten een olifantenkroon. Dit deden we met vingerverf. Hierin differentieerden we ook. De jongste kinderen mochten hun hand stempelen. De middelste groep mocht willekeurig met hun vingers stippen zetten en de oudste groep volgde een patroon met hun vingers. De activiteit was goed gelukt en de kinderen vonden het fijn om met verf aan de slag te gaan. We werkten hier terug aan fijne motoriek, omgaan met verf en creëren van een werkstuk. (4. De leerkracht als organisator)

Op de vierde dag leerden we hen een liedje over 'Elmer' aan:

'I am Elmer a blue elephant,

I want to be grey, but I role through the sand!

I am Elmer a blue elephant,

I want to be grey, but I role through the sand!'

Het doel dat we hier voor ogen hadden was: muziek 'meezingen met en dansen op een liedje.' (1.2. een vreemde taal spreken)

Op de vijfde dag knutselden we met crêpepapier, ribbelpapier en lijm. We deden dit terug in drie groepen. Ik tekende op een groot blad een blanco Elmer. We boden elke groep de gekleurde papieren aan. Ik begeleide de oudste groep. Van mij mochten ze vrij experimenteren. Ik toonde hen wel voor dat ze van het crêpepapier 'bolletjes' konden maken. Ze vonden het fijn om te ervaren wat de functie van lijm was en ze maakten van de blanco Elmer een mooi, gekleurde Elmer! Ook de klasmentor begeleidde een groepje. Zo konden we haar zelf laten ervaren hoe het is om een beeldactiviteit uit te voeren in deze klas. De doelen die we hier voor ogen hadden was: fijne motoriek, kleuren herkennen en benoemen, creëren van een groter werkstuk en omgaan met lijm en papier. (2.6. culturele relationele competentie)

Op de zesde en laatste dag hebben we ons project afgesloten met een 'tik-takvoorstelling'. Dit uiteraard in het thema van 'Elmer en de kleuren'. De kinderen waren stil en keken heel geconcentreerd. De liedjes vonden ze ook leuk. Het grootste doel tijdens deze activiteit is vooral 'plezier beleven en kijken en luisteren naar een voorstelling'.

Zo het project zit er alweer op! Het was zeker en vast geslaagd en ik ben er zeker van dat de klasmentor er zaken van zal onthouden en misschien later als we weg zijn zelf zal toepassen! Door dit project ben ik nog meer overtuigd dat mijn studiekeuze 'kleuteronderwijs' echt iets voor mij is. De doelgroep van dit project waren dan ook kleuters. Ik vond het zo fijn om deze kinderen iets nieuws, iets anders bij te leren en ik zag hoe leuk ze het vonden om met het aangeboden materiaal/technieken aan de slag te gaan. (4.7. een duidelijk toekomstbeeld hebben)

Zo nog 1 stageweek en dan zit ons avontuur er ook op!

Wat gaat de tijd snel als je je amuseert!

Tot later

Kwaheri

Tine X

het-verblijf
© 2018 Worlds Collide. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin